- Després de la caiguda a partir del mes de març i un posterior rècord de vendes entre el juny i l’agost, el sector es mostra menys pessimista que al primer quadrimestre: contempla una caiguda de la facturació d’entre el 5 % i el 15 % aquest any i espera poder igualar les xifres de 2019 a partir de mitjans del 2021.
- La gestió de la logística i la cadena de subministrament passen a ser estratègics a curt, mitjà i llarg termini per a les empreses del sector, tal com ha explicat el president d’amec amelec i director general del Consorcio de Fabricantes de Material Eléctrico, Carlos Sánchez.
- amec afronta el 2021 amb noves propostes en línia amb la seva missió: dotar les empreses d’eines per adaptar-se i ser competitives en l’entorn actual impulsant els nous factors clau de competitivitat, que són l’anticipació, l’adaptabilitat, la col·laboració, la glocalització i la sostenibilitat.
Barcelona, 19 de novembre de 2020. amec amelec ha celebrat avui una trobada amb els mitjans relacionats amb el sector de l’equipament elèctric en la qual ha compartit la situació de les empreses en un any convuls per l’impacte de la pandèmia.
El president d’amec amelec i director general del Consorcio de Fabricantes de Material Eléctrico (COFME), Carlos Sánchez, ha explicat que després de la caiguda a partir del mes de març va haver-hi un posterior rècord de vendes al juny, al juliol i a l’agost, sobretot en l’àmbit nacional, que es va frenar al setembre. Amb tot i això, el sector es mostra menys pessimista que al primer quadrimestre: contempla una caiguda de la facturació d’entre el 5 % i el 15 % aquest any i espera poder igualar les xifres de 2019 a partir de mitjans del 2021.
Els efectes depenen del subsector, ja que alguns s’han considerat essencials i no han paralitzat la seva activitat. És per aquest motiu que l’àrea elèctrica funciona molt bé i la de rehabilitació funciona bé i aquest any igualarà les xifres del 2019. Tot i això, «els grans projectes s’han paralitzat i patim un alentiment, amb llargs processos de deliberació per part del client, però finalment surten les comandes», ha explicat el president d’amec amelec i de COFME.
La pandèmia ha fet evident la necessitat del contacte directe amb el client, i aquelles empreses amb filials en els mercats han pogut desenvolupar-se millor i han patit un menor impacte. «Estem convençuts cada vegada més de la importància de tenir presència en els mercats, i l’enfocament és cada vegada més d’un creixement inorgànic amb obertura de filials o compra d’empreses a l’exterior», ha explicat Sánchez. De la mateixa manera, les empreses amb una major diversificació
La pujada de les matèries primeres procedents del sud-est asiàtic, així com la dificultat d’aprovisionaments i l’adaptació a l’economia circular han col·locat «les àrees de logística i la cadena de subministrament de les empreses en elements que passen a ser estratègics a curt, mitjà i llarg termini», ha indicat el president d’amec amelec. Sánchez ha reclamat una major implicació i ajuda del govern en el sector.
L’evolució dels principals mercats
França, els EUA, Alemanya, Portugal i el Regne Unit són els principals mercats als quals exporten les empreses espanyoles del sector. De gener a agost, els Estats Units és l’únic mercat en què han augmentat les exportacions espanyoles respecte a l’any anterior. El descens ha estat pronunciat a França, el Regne Unit i Itàlia, com ha explicat la directora adjunta d’amec amelec, Paula Camacho, que ha analitzat el comportament per subsectors.
Camacho ha explicat les principals tendències mundials del sector: la il·luminació connectada, l’eficiència energètica, la descentralització de la generació, la necessitat de plataformes digitals integrades, etc. Tot un conjunt de factors que demostren com el sector afronta una important transformació. També es detecten noves oportunitats i vetes de mercat per als negocis: «la COVID-19 està canviant les llars. Les persones passen més temps a casa i les estan adaptant per treballar i realitzar les seves activitats», ha explicat Camacho. L’augment de la conscienciació sobre el canvi climàtic en països en desenvolupament i asiàtics, en els quals creix la classe mitjana, també converteix aquestes àrees en nous mercats molt atractius per al sector.
Noves accions per adaptar-se al nou entorn i arribar als mercats
amec afronta el 2021 amb noves propostes en línia amb la seva missió: dotar les empreses d’eines per adaptar-se i ser competitives en l’entorn actual impulsant els nous factors clau de competitivitat, que són l’anticipació, l’adaptabilitat, la col·laboració, la glocalització i la sostenibilitat.
Per al disseny de les propostes intervé el sistema d’impacte d’amec, implantat a l’organització per adaptar-la de forma constant a les necessitats de les empreses i assegurar que la seva acció incideix directament en un augment en la competitivitat dels seus membres.
A començaments del 2021, amec amelec acostarà els seus membres als mercats i a la venda sigui quin sigui l’escenari de la pandèmia. «Les empreses i amec hem constatat que el millor és el contacte amb els clients de forma presencial, però en el primer trimestre, tot i que encara no sigui possible, tenim preparades ja diverses missions empresarials virtuals», ha explicat la directora d’amec amelec, Rosa Maria Meseguer. Les accions combinen tant els mercats tradicionals com els mercats amb major interès de futur. «La prospectiva està en el focus d’amec i treballem per esbrinar quins són els mercats interessants a mitjà i llarg termini, aquells que tenen un potencial de creixement molt important i en els quals entenem que cal anar introduint les empreses a poc a poc», ha explicat Meseguer. Algunes de les missions empresarials que amec prepara es dirigeixen a països com els EUA, Suècia, el Vietnam, Rússia, el Marroc, Algèria i Ghana.
amec amelec està immersa, a més, en la celebració el 2021 de la MEE (Dubai), la Hannover Messe (Alemanya), CIGRÉ (França). amec amelec enllesteix també un esdeveniment l’any 2021 dedicat a la prescripció que tindrà caràcter periòdic.
Responent als nous factors clau de competitivitat, amec ofereix, a més d’activitats internacionals presencials i en línia, formació molt enfocada a les seves necessitats, prospectiva i assessorament. Pel que fa a la formació, l’entitat se centra en aspectes clau com el comerç electrònic, el màrqueting industrial, la ciberseguretat, la preparació de tècnics per a la venda i la sostenibilitat, entre molts altres aspectes. amec posa molta atenció en ajudar les empreses a captar el talent, necessari per a la seva transformació, i en el foment de la col·laboració entre els seus membres, per tal que materialitzin nous reptes complicats d’assolir en solitari. A través de l’organització, les empreses poden trobar projectes per impulsar de forma conjunta amb altres companyies o compartir serveis i capacitats. Així mateix, en les contínues activitats de treball en xarxa, els membres d’amec intercanvien solucions davant les situacions que afronten.
amec impulsa els nous factors clau de competitivitat a les empreses
L’associació de les empreses industrials internacionalitzades amec impulsa els nous factors clau de competitivitat a les empreses d’Espanya: anticipació, adaptabilitat, col·laboració, glocalització i sostenibilitat. Les empreses que formen part d’ amec generen un volum d’ exportació superior als 6.200 milions d’euros, exporten una mitjana del 55,5 % de la seva facturació i inverteixen el 4,7 % en innovació.
Per a més informació:
Glòria Ayuso
Gloria.ayuso@ga-binet.com
Tel. 654 60 95 18