- “La geopolítica sempre ha tingut un impacte en l’economia, però aquesta vegada succeeix de forma especial. La internacionalització ha d’estar atenta a les situacions geopolítiques”, remarca el director general d’amec, Joan Tristany.
Barcelona, 16 de febrer de 2023. El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme ha publicat avui l’informe de comerç exterior, gener-desembre 2022, que indica que les exportacions espanyoles van augmentar un 22,9% respecte l’any anterior, fins als 389.208,9 milions d’euros. Una vegada més, les exportacions se situen en un màxim històric. El creixement supera l’experimentat per la zona euro (21,0%) i la resta dels principals països exportadors europeus, com són Alemanya (14,1%), França (19,1%) i Itàlia (19,9%). Descomptant els efectes de la inflació, les exportacions van pujar en volum un 3,9% interanual, atès que els preus, aproximats pels índexs de valor unitari, van créixer un 18,3%.
Les exportacions catalanes van augmentar un 17,9%, essent la segona en contribuir a l’increment del conjunt de les vendes a l’exterior, per darrera de Madrid, que va experimentar un 48,2% de creixement. “Catalunya ha tingut un augment constant perquè el sector industrial no va experimentar una davallada tan gran durant la pandèmia”, explica el director general d’amec, Joan Tristany, que afegeix que “les dades mostren com les comunitats on la indústria juga un paper més important experimenten un comportament més resilient”.
Les exportacions de productes no energètics van augmentar un 2,7% en volum el 2022, després de créixer un 11,6% el 2021 per l’efecte rebot després de la pandèmia. “Malgrat l’augment de preus i un entorn complex i molt incert, les empreses industrials espanyoles continuen augmentant les exportacions”, destaca el director general d’amec. “Hem viscut en una incertesa en què fins i tot hi havia qui vaticinava una recessió el juny del 2022. Aquest escenari es va anar posposant durant els mesos següents, una situació crítica que no anava arribant, i no ha arribat”. Pel que fa al moment actual, ”encara s’aprecia l’efecte de la inflació, que es troba en percentatges elevats en comparació amb l’època precovid. Tot i això, es constata que ja ha tocat sostre, i si bé és difícil que els preus tornin als nivells anteriors, la veritat és que l’economia segueix creixent”, afegeix el director general d’amec.
Cap sector va experimentar el 2022 un comportament negatiu. “Comptem amb un sector exportador diversificat, cosa que brinda fortalesa a l’economia espanyola, tal com reflecteix l’Índex de Solidesa de la Internacionalització”, destaca el director general d’amec.
Tot i així, i davant d’un entorn de grans tensions geopolítiques, amec incideix en la importància per a les empreses de fer prospectiva per tal de tenir capacitat d’anticipació i d’adaptació davant de qualsevol situació. “La geopolítica sempre ha tingut un impacte a l’economia, però aquesta vegada passa de manera especial. La internacionalització ha d’estar atenta a les situacions geopolítiques”, remarca Tristany. Si bé Rússia estava en els últims anys experimentant un important creixement com a mercat, aquesta evolució va canviar dràsticament després de l’inici de la guerra, i les exportacions van caure més del 42% el 2022, el mateix que les dirigides a Algèria (-45,9%), que al juny va bloquejar els intercanvis comercials amb Espanya per la disputa del Sàhara Occidental.
La Unió Europea manté el seu pes com a principal destinació de les exportacions, amb un lleu augment fins a situar-se en el 62,8% del total. La Xina va passar d’un inici d’any amb caigudes per sobre del 30% a una millora important després de la relaxació de les polítiques de contenció de la Covid-19, tancant l’any amb un descens de només el 7,5%. Els EUA van experimentar un creixement del 28,1%, corroborant-se com el mercat més fiable per a les empreses exportadores, tal com va pronosticar el Rànquing de Mercats d’amec, difós el desembre de 2021, sobre els països més interessants per a les empreses per al 2022.
D’altra banda, països com Brasil (37,6%), Mèxic (26,2%) i l’Índia (21,9%) on, pels efectes de la pandèmia, es van prolongar els problemes d’intercanvi comercial, van experimentar el 2022 un rebot important. Marroc i Portugal, van mantenir al seu torn un creixement sostingut durant tot l’any.
amec impulsa els nous factors clau de competitivitat en les empreses
La comunitat de les empreses industrials internacionalitzades amec impulsa els nous factors clau de competitivitat en les empreses de tot l’Estat: anticipació, adaptabilitat, col·laboració, glocalització i sostenibilitat. Són uns factors que estan esdevenint essencials en l’actual situació de crisi per l’impacte de la Covid-19 en l’activitat industrial del nostre país. Les empreses que formen part d’amec generen un volum d’exportació superior als 6.200 milions d’euros, exporten una mitjana del 56,3% de la seva facturació i inverteixen el 4,4% en innovació.
Per a més informació:
Glòria Ayuso Gloria.ayuso@ga-binet.com
Tel. 654609518