amec AMTEX, Texfor i AEQCT han celebrat aquest mes de desembre una jornada conjunta en què han analitzat com afronta el sector tèxtil el gran repte de la sostenibilitat, que es mostra essencial per a les empreses i per al nostre entorn ja en el present i encara més en el futur més pròxim.

Les empreses tèxtils estan en el punt de mira de la sostenibilitat i, cada vegada més, els consumidors volen conèixer l’impacte de les peces que compren, ja sigui mediambiental com en la societat dels països on es produeixen la majoria de les peces. Les empreses fabricants de maquinària tèxtil no estan exemptes d’aquesta preocupació. És per això que amec AMTEX, l’agrupació dels fabricants de tecnologia per al tèxtil; Texfor, la confederació de la indústria tèxtil; i AEQCT, l’associació espanyola de químics i coloristes tèxtils, hem analitzat què estan fent les empreses en temes de reciclatge, economia circular i descarbonització.

El responsable de sostenibilitat de Texfor, David Allo, va explicar de forma molt clara i didàctica com la indústria tèxtil s’està desenvolupant en termes de sostenibilitat. Les empreses productores segueixen tenint al davant el repte de dur a terme processos més sostenibles, ja que el consumidor jove li requerirà cada vegada més un producte en línia amb el medi ambient. No obstant, Espanya i Europa ocupen una bona posició en el mapa que va mostrar Allo sobre projectes per transformar fàbriques amb la finalitat que siguin més sostenibles. La principal tasca en la millora dels processos es troba concretament en l’economia circular i la descarbonització. En aquesta línia, Allo va considerar un avantatge competitiu que les empreses s’alineïn amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 12, que fa referència a la fabricació sostenible.

El director de amec AMTEX, Alejandro Gallego, va moderar la taula rodona sobre Economia Circular en què van participar les empreses Vilarrasa i de Margasa. Les dues van incidir que és clau el reciclatge de residus dins d’una planta de fabricació tèxtil. És per això que en Vilarrasa tenen especial atenció en els materials que utilitzen i en trobar amb els seus processos una major eficiència aplicant l’economia circular. De la mateixa manera, les màquines de Margasa busquen ajudar els productors en la tasca de reciclatge.

A la segona taula rodona, sobre la descarbonització, Jeanología va explicar com les seves màquines contribueixen a processos més sostenibles i aquesta empresa valenciana s’ha compromès a l’agenda 2030. Reduir les emissions de carboni també és un objectiu essencial per a les empreses Teixits Royo i Tèxtil Ortiz , que van explicar com actuen per aconseguir-ho.

El mercat tèxtil comporta grans oportunitats en matèria de sostenibilitat, tal com van incidir els presidents de les tres entitats organitzadores, Josep Maria Mestres de Texfor; Òscar Rius, d’amec AMTEX i Carlos Aguilar, de AEQCT. Els tres es van emplaçar a seguir col·laborant i defensant els interessos perquè la indústria tèxtil a Espanya, de gran nivell i qualitat, pugui seguir desenvolupant-se en bones condicions.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *