sistema-mesurament-impacte-amec.JPGLa missió d’amec és impulsar els nous factors clau de competitivitat a les empreses: anticipació, adaptabilitat, col·laboració, glocalització i sostenibilitat. Per assegurar que compleix amb la seva comesa, amec mesura cada any l’impacte de la seva actuació en la competitivitat de les empreses, a través del seu innovador Sistema de Mesura de l’impacte. Els últims resultats són molt encoratjadors: l’acció d’amec ha augmentat en el 37,3% l’impacte en la competitivitat dels membres de la comunitat en el període de 2018-2020.

 

Els primers resultats obtinguts el 2019, quan es va realitzar el primer mesurament, ja apuntaven que la direcció era l’adequada . Les noves dades, actualitzades fins al 2020, constaten que les empreses industrials que estan fent ús de les noves propostes que planteja amec obtenen millors resultats. El mesurament es realitza tant mitjançant una anàlisi quantitativa (nombre de participacions) com qualitatiu (el valor final que extreuen les empreses). Per obtenir aquesta informació, els responsables de cada agrupació sectorial d’amec es reuneixen amb cada un dels membres de la comunitat per valorar l’acció realitzada l’any anterior i avaluar l’impacte que ha tingut en l’empresa. “Cada membre ens avalua i ens indica què és el que més li ha servit i què hem de millorar. També ens explica què és el que necessita, el valor que espera que li aportem. Tota aquesta informació no només serveix per mesurar l’impacte exercit, sinó que a més nodreix a el Sistema de Gestió de la Innovació, que actua per millorar de forma contínua la nostra actuació i obtenir any a any millors resultats”, explica el responsable de l’Sistema de Mesura de l’Impacte, Marc Fernández.

 

Així, els últim dades llançades pel Sistema de Mesura de l’impacte indiquen que, de totes les àrees de valor analitzades, la més efectiva ha estat la de transferència de coneixement a les empreses, corresponent als departaments de capacitació, formació i prospectiva. Aquest últim es correspon a l’Observatori amec, la tasca permet equipar les empreses d’una visió més enllà de l’curt termini, tant en escenaris, tendències, oportunitats i mercats, perquè puguin ajustar les seves estratègies i avançar-. Això vol dir que les empreses industrials d’amec, després de fer ús dels serveis i d’interactuar amb la resta de la comunitat d’empreses industrials, compten amb una major capacitat d’actuació en els diferents mercats i per prendre decisions en entorns VUCA.

 

Els resultats del mesurament de l’impacte en la comunitat en l’últim període també ha revelat que, de totes les dimensions en què amec actua, la que més bons resultats ha obtingut és en capacitats. Amb tot això, que “les empreses acaben amb una millor capacitat de decisió, així com amb el poder de prendre decisions més encertades”, explica Fernández.

 

Fidel a la seva missió, amec s’ha proposat ara també impactar en la Capacitat Adaptativa dels membres de la comunitat, i en la Capacitat de Gestió amb Prospectiva, de manera que totes les empreses industrials no només facin ús del servei de prospectiva de amec, sinó que a més integrin aquest valuós concepte en la pròpia organització. Aprendre a realitzar prospectiva de forma sistemàtica permet a les empreses industrials estar preparades davant tots els canvis, siguin de l’entorn, tecnològics, dels mercats, com del propi negoci. Aquest és un dels pilars per assolir l’objectiu de amec: assegurar la competitivitat en el present i en el futur de tota la comunitat d’empreses industrials.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *