El bloqueig del vaixell portacontenidors Ever Given al canal de Suez, que ha fet que més de tres centenars d’embarcacions s’acumulin a la zona esperant per poder creuar aquesta via transcendental per al comerç marítim, no ha fet més que agreujar un problema a la logística a nivell mundial que ja fa mesos que es va iniciar.

 

Des de finals de 2020, l’escassetat de contenidors està afectant greument el comerç internacional i el deteriorament dels terminis de lliurament, tot i el repunt de la producció industrial. Aquesta situació preocupa molt a les empreses, i des de fa unes setmanes, amec tracta el problema en unes sessions de networking que reuneix directius, responsables dels departaments d’Internacionalització i de logística, que comparteixen com estan operant i intentant resoldre aquesta situació. A causa de el gran interès de la nostra comunitat i de l’àmplia participació, aquest dimecres celebrarem la tercera edició.

 

La patronal Foment del Treball, de la qual forma part amecha apel·lat aquest mes de març a les autoritats econòmiques espanyoles i europees a “fer tot el possible per aturar” el fort increment de preus que s’està donant en matèries primeres i transport marítim, especialment amb la Xina. Aquesta situació suposa un gran augment en els costos de producció de moltes empreses i, per tant, perjudica la productivitat i competitivitat ia la recuperació econòmica postpandemia.

 

El problema rau en la manca de contenidors buits en els ports de la Xina i els Estats Units, de manera que les navilieres es veuen obligades a cancel·lar escales. L’augment de la producció ha coincidit amb aquesta escassetat d’estocs a nivell logístic, el que porta a grans retards en els enviaments i a un impacte inflacionista en els preus de les matèries primeres i les taxes de l’transport. Els preus dels nolis s’han triplicat. L’augment dels costos es trasllada al seu torn en un augment de les tarifes per part de les empreses.

 

El que més preocupa els socis d’amec és el deteriorament de la relació comercial amb clients i proveïdors, que es deriva dels retards en el transport marítim. amec organitza aquestes sessions entre la nostra comunitat, per intercanviar les situacions concretes en què ens trobem, així com les possibles solucions a aquest nou escenari. Les sessions compten amb la presència del nostre partner expert en transport marítim JCV Shipping.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *