Barcelona, 12 d’abril de 2021. amec, la comunitat de les empreses industrials internacionalitzades, ha celebrat aquest matí l’acte Indústria, Last Call, en una advertència sobre el moment decisiu en què ens trobem, una última oportunitat en què la indústria no ha de perdre “el vol”, és a dir , la seva competitivitat ni, amb això, el país ha de perdre la seva oportunitat de progrés. Per a això és necessari “aclarir el camí, identificar el destí cap al que estem disposats a córrer i sumar voluntats i esforços”, ha afirmat el president d’amec, Pere Relats, per a qui “la col·laboració públic privada és fonamental”, motiu pel qual amec ha comptat en aquest acte amb la presència del secretari general d’Indústria i Pime, Raül Blanco.

 

L’actual moment crític es deu al fet que conflueixen elements estructurals (revolució tecnològica, emergència climàtica i exigències socials cap a la sostenibilitat) i conjunturals (la pandèmia i els seus efectes socials i econòmics). “El moment conjuntural està exercint de palanca per a les exigències estructurals”, ha explicat el director general d’amec, Joan Tristany, per a qui “els Fons de Recuperació, que són la resposta a la crisi generada per la pandèmia, tenen un límit de temps i a ells accediran també els nostres principals competidors”, amb el focus posat en la transformació en digitalització i sostenibilitat que els faran més competitius. “Sense una excel·lent aplicació dels Fons seguirem perdent competitivitat industrial, però ara de forma més accelerada”, ha indicat Tristany.

 

amec i la seva comunitat d’empreses industrials internacionalitzades han traslladat al secretari general d’Indústria algunes de les seves preocupacions. Blanco, que ha presentat el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, ha coincidit amb que “aquest moment és històric: no tindrem un altre pla de 70.000 milions, si ho plantegem bé estarem sembrant per a les pròximes dècades com no haguéssim imaginat. Si ho fem malament, haurem perdut aquesta oportunitat”. Davant la gran expectació que han generat els fons, Blanco ha assegurat que s’aniran activant de forma gradual fins al 2023, dirigint-se a projectes transformadors dels àmbits estratègics (digitalització, modernització i sostenibilitat, indústria tractora i indústria verd). “Les pimes estaran en els projectes col·laboratius, en les seves cadenes de valor, i també en les convocatòries de finançament. Els fons no estan repartits, les empreses tindran ocasió de presentar els seus projectes, comptant amb recursos de la nova política industrial” que neixi de el gran Pacte d’Estat per la Indústria i una nova Llei d’Indústria que el secretari general espera que s’aprovi abans de final d’any.

“Necessitem administracions implicades”, ha afirmat el president d’amec, Pere Relats, que ha posat l’entitat a la seva disposició, perquè “la voluntat d’amec no és la de pressionar, sinó la de compartir el nostre coneixement, la nostra visió i totes les oportunitats que veiem”. És per això que ha remarcat la “necessitat de generar un ecosistema favorable per a la indústria, en què estiguem totes i tots funcionant com un veritable engranatge industrial: administracions, entitats públiques, privades, mitjans de comunicació, centres de coneixement i formació”.

 

amec reivindica el papel transformador de la indústria

El director general d’amec, Joan Tristany, ha recordat que en la crisi de 2008 hi va haver un consens en que s’havia de canviar el nostre model productiu. No obstant això, a excepció de el sector exterior, que sí que s’ha consolidat, el pes de la indústria en el PIB s’ha allunyat de l’objectiu fixat per la UE i de el dels nostres principals competidors, mentre que també s’engrandeix la bretxa en la intensitat innovadora.

 

Per amec la indústria ha de representar el 25% del PIB, per tal d’assegurar el progrés de la societat. “Defensem un model econòmic de país amb més indústria, però una nova indústria transformada que doni respostes a les actuals demandes de la societat”, ha afirmat Tristany.

 

Algunes dades ilustratives:

 

El document Claus per al canvi de model productiu, elaborat amb la participació de més de 50 experts de les empreses industrials d’amec, és una guia per a aquest canvi de model en el qual la indústria ha de tornar a estar al centre, però per a la qual que serà imprescindible una gran transformació. “Som la comunitat de la indústria positiva. Som present i, sobretot, representem el futur. Vam participar junts en alguna cosa gran que reportarà grans beneficis a la nostra societat”, ha afirmat el president d’amec, Pere Relats.

 

amec impulsa els nous factors clau de competitivitat en les empreses

La comunitat de les empreses industrials internacionalitzades amec impulsa els nous factors clau de competitivitat en les empreses de tot l’Estat: anticipació, adaptabilitat, col·laboració, glocalització i sostenibilitat. Són uns factors que estan esdevenint essencials en l’actual situació de crisi per l’impacte de la Covid-19 en l’activitat industrial del nostre país. Les empreses que formen part d’amec generen un volum d’exportació superior als 6.200 milions d’euros, exporten una mitjana del 53,6% de la seva facturació i inverteixen el 3,9% en innovació.

 

Per a més informació:

Glòria Ayuso

Gloria.ayuso@ga-binet.com

Tel. 654609518

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *