Barcelona, 19 de maig de 2021. amec alimentec ha celebrat avui una trobada amb els mitjans relacionats amb el sector de la tecnologia de l’alimentació i ingredients en la qual ha compartit la situació de el sector. Tot i la pandèmia i la crisi que ha generat, les empreses d’amec alimentec han augmentat les exportacions un 3,9% el 2020, gràcies a l’impuls dels sectors carni i ingredients. “En general, tancament de l’any ha anat millor del previst en els inicis de la pandèmia, tot i experimentar una caiguda de la facturació del 0,2% respecte a l’any 2019”, ha explicat el president d’amec alimentec, amec aefemac i CEO de Mainca, Jordi Vila.

 

Vila ha indicat que han existit realitats molt dispars entre els subsectors alimentaris, canals de venda i tipologies d’empreses. Un dels canals més afectat ha estat el canal Horeca, si bé moltes d’aquestes empreses han sabut compensar les pèrdues d’aquest sector amb les vendes a la indústria alimentària. Entre les principals preocupacions de la indústria es troben l’increment de preus de les matèries primeres, així com els problemes logístics i de mobilitat de les mercaderies, a el temps que es manté la dificultat de moviment de les persones. Per Vila, que ha detallat com estan operant les empreses en tots els àmbits, “segueix existint incertesa”, si bé el sector s’ha adaptat i ha dut a terme una transformació que ja no té marxa enrere pel que fa a la seva digitalització. Així mateix, les empreses també optaran per la racionalització en els seus viatges, si bé les fires segueixen sent una cita indispensable per a les empreses.

 

Així, les empreses han realitzat un enorme esforç per adaptar-se a la nova situació, amb importants inversions en l’àmbit digital, per poder donar resposta tant a nivell tècnic (posades en marxa, reparacions, etc …) com a nivell comercial (organitzant visites virtuals , webinars, aplicant realitat virtual per presentar les seves novetats, etc …). Les empreses es mostren optimistes de cara a l’evolució de l’any 2021 amb l’esperança que a poc a poc anem recuperant la normalitat de mercat i es puguin restablir els contactes presencials amb els clients.

 

Importacions i exportacions

El 2020 les exportacions espanyoles de el sector de tecnologia alimentària i ingredients han crescut un 3,9% respecte a l’any anterior, destacant el creixement de les exportacions de el sector de la tecnologia càrnia, que van augmentar un 29,6%. A nivell general, els principals mercats s’han mostrat resilients, especialment França, que va repetir com a principal destí de les exportacions espanyoles. Regne Unit es va mantenir com a segon mercat de destinació tot i la incertesa de l’Brexit i Portugal segueix amb una tendència a la baixa des 2019. Destaca l’augment de les exportacions cap a la República Txeca i Rússia, que manté increments exponencials des 2019. Contràriament, mercats consolidats com els Estats Units i Itàlia han vist frenades les seves tendències a l’alça, i Mèxic segueix perdent quota de mercat el 2020.

 

Conjuntura i perspectives 2021

El de l’alimentació és un dels sectors en què la valoració de la conjuntura el 2020 és menys negativa. “A nivell de perspectives per a l’any 2021, la valoració general és millor, tot i que les empreses es mostren cautes”, ha explicat la directora general d’amec alimentec i amec envasgraf, Carmina Castellà.

 

Castellà ha detallat les principals dificultats que han destacat les empreses per dur a terme la seva activitat internacional el 2020, com la necessitat d’adaptar protocols de seguretat per als treballadors, trobar nous clients, la competència de preus i trobar i retenir el talent. Analitzant els riscos futurs, la inestabilitat geopolítica i l’augment de l’proteccionisme segueix preocupant a les empreses, però l’aparició de futures pandèmies passa a ser la principal preocupació. En un segon nivell, les empreses destaquen també la dimensió poc òptima per afrontar els reptes i la incertesa dels mercats.

 

Les principals activitats d’innovació que han realitzat les empreses se centren en la creació de nous productes i d’activitats R + D internes. Paral·lelament, les empreses han destacat la relació amb els clients i el màrqueting i la comunicació com els principals àmbits en què ha afectat la pandèmia. A més, la digitalització de el servei tècnic és una de les principals estratègies per fer més resilient les cadenes de valor.

La principal tendència 2020 ha estat la digitalització, amb una forta inversió per part de les empreses poder donar un millor servei tècnic i poder seguir comercialitzant, seguida de l’automatització dels processos i la indústria 4.0; la fabricació de línies més versàtils, més accessibles, més segures, més productives ia menor cost; la seguretat higiènica / traçabilitat; i l’obtenció de màquines personalitzades i respectuoses amb el medi ambient.

 

amec respon als nous reptes de competitivitat de les empreses

Castellà ha explicat el rumb que ha pres amec per donar una resposta efectiva als nous reptes que afronta la indústria de el sector. Pionera en la implementació del seu propòsit – Contribuir des de la indústria a que el canvi d’era sigui segur, transversal i positiu per a les persones i per al planeta -, amec està actuant per enfortir la indústria positiva i ajudar-la a generar més progrés. Per a això, mitjançant la seva acció, impulsa a les empreses els nous factors de competitivitat -anticipación, adaptabilitat, col·laboració, glocalització i sostenibilitat. Castellà ha detallat el conjunt d’accions, formació i serveis adreçats especialment a la indústria de la tecnologia alimentària i ingredients. Entre aquestes es troba la coordinació de la participació de les empreses en les principals fires -Alimentaria FoodTech (Barcelona), PROPAK ÀSIA (Bangkok), Gulfood MANUFACTURING (Dubai), DJAZAGRO (Algèria), CFIA (Rennes); missions virtuals B2B (Senegal, Tailàndia, Índia); trobades amb enginyeries; i la inclusió de les empreses en plataformes clau de promoció internacional. amec també porta a terme capacitació en aspectes clau per a la competitivitat de les empreses industrials (adaptabilitat i innovació, màrqueting industrial, màrqueting digital, venda per a tècnics).

 

Així mateix, està promovent la prospectiva i l’anticipació entre les empreses perquè puguin elaborar les seves estratègies i captar les oportunitats, facilitant-los tota la informació i estudis que elabora l’Observatori amec. A el mateix temps està impulsant la innovació de les empreses de la comunitat mitjançant la detecció i impuls de nous projectes i l’accés a ajuts públics i als Fons Next Generation. “Les empreses estan molt atentes per aprofitar-los a l’màxim, aquest és el moment”, ha afirmat Vila. La col·laboració entre els seus membres és a més part essencial de l’activitat de amec, i es porta a terme tant en les trobades constants de networking com a la Zona Co del web de amec, on les empreses intercanvien projectes i coneixement.

 

amec impulsa els nous factors clau de competitivitat a les empreses

La comunitat de les empreses industrials internacionalitzades amec impulsa els nous factors clau de competitivitat a les empreses a Espanya : anticipació, adaptabilitat, col·laboració, glocalització i sostenibilitat. Les empreses que formen part d’amec generen un volum d’exportació superior als 6.200 milions d’euros, exporten de mitjana el 53,6% de la seva facturació i inverteixen el 3,9% en innovació.

 

Per a més informació:

Glòria Ayuso

Gloria.ayuso@ga-binet.com

Tel. 654 60 95 18

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *