El sector exterior és fonamental per a la nostra economia i les empreses internacionalitzades tenen un paper molt rellevant. Així ho ha explicat el director general d’amec, Joan Tristany, que ha intervingut en la primera taula rodona d’aquest dimarts d’IMEX-Madrid, la Setmana de la Internacionalització, per tractar sobre El paper de les empreses industrials internacionalitzades per al creixement de l’economia espanyola. Tristany ha compartit panell amb el Vicepresident de CEOE i president del Instituto de Estudios Económicos, Iñigo Fernández, el President del Club de Exportadores e Inversores, Antonio Bonet; el President de CEAJE, Fermín Albaladejo; i amb Fernando Laviña Richi de IMEX Impulso-Exterior com a moderador.

A més del seu important pes econòmic, “fins a una quarta part dels llocs de treball estan vinculats al comerç exterior”, ha explicat el director general d’amec, que ha recordat que en moments de crisi es converteix en el motor de l’economia, tal com ha passat un cop més amb l’arribada de la pandèmia. És per això que “és un element d’obertura, aporta resiliència i és factor de progrés”, ha destacat.

Per Tristany, les noves empreses neixen amb visió internacional. El mix d’empreses exportadores regulars en el cas espanyol és similar a la de la resta de competidors europeus, tal com analitzen els experts de l’Observatori amec en l’elaboració de l’Informe de la Solidesa de la Internacionalització (ISI) de l’Economia espanyola, que es presentarà a final de juny. Preguntat pels sectors que més han avançat i la seva internacionalització, Tristany ha indicat que “no es tracta tant de sectors sinó de l’actitud de les empreses”, com demostra que aquest any les empreses que més han crescut són en general les que exporten regularment .

Fermín Albadalejo ha afirmat que les empreses s’han modernitzat, i en la seva internacionalització van més enllà d’Amèrica Llatina, destinació tradicional, i apunten cada vegada més a el conjunt de països de l’OCDE i a el continent asiàtic. Antonio Bonet ha considerat que hi ha poques empreses exportadores regulars, i ha reclamat reformes estructurals i una menor pressió fiscal per a les empreses. “Cada vegada hi ha més component tecnològic en les exportacions espanyoles, però encara competim per preu”, ha afirmat. En la mateixa línia, Íñigo Fernández ha reclamat que segueixin les reformes per afavorir el creixement i la concentració d’empreses perquè puguin internacionalitzar-se.

Precisament, el debat sobre si les empreses han de guanyar dimensió per internacionalitzar-se i competir a nivell global, que ha generat opinions diverses, centrarà el Fòrum amec que tindrà lloc el 6 de juliol , i que comptarà amb la participació d’empreses que explicaran les seves experiències i persones expertes en cadascun dels principals mercats internacionals.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *