Barcelona 21 de juny de 2021. L’adaptació de les ciutats a l’era postpandemia incideix en la indústria de mobilitat i paisatge urbà, tal com indica la bona marxa del sector en aquest inici de 2021. Les ciutats han avançat projectes de transformació i humanització de l’espai públic a causa de la necessitat d’alliberar zones per als vianants i combatre la contaminació i el canvi climàtic. Com a conseqüència, les exportacions de les empreses espanyoles fabricants de solucions sostenibles per a les ciutats han augmentat en el primer trimestre de l’any, tal com s’ha posat de manifest en la jornada sectorial d’amec urbis, que agrupa les empreses del sector.

 

“En tota aquesta transformació són imprescindibles els serveis de les empreses fabricants o proveïdores de solucions sostenibles per a les ciutats, relacionades amb la mobilitat urbana, el medi ambient i el paisatge urbà”, tal com ha explicat Francesc Martín, president d’amec urbis, que és al seu torn director comercial de CAME Parkare.

 

Els cinc principals mercats als quals es dirigeixen les exportacions espanyoles han crescut considerablement en el primer trimestre de l’any. Estats Units, el primer mercat de destinació al representar un 23,15% del total de les exportacions, ha crescut un 11,9%. Les exportacions a França han augmentat un 13,7%; les dirigides a Portugal, un 37,2%, i a Itàlia un 13,0%.

 

En la seva globalitat, les exportacions a la Unió Europea representen el 46% del total. Mercats com Llatinoamèrica (4,9%) i Magrib (3,2%) sí que han experimentat un descens en el primer trimestre, degut principalment a l’impacte de la pandèmia en aquestes àrees.

 

Per subsectors, “destaquen el creixement de les empreses dedicades al disseny i la fabricació de llosetes -per l’ampliació dels paviments- i de mobiliari urbà, enfront de les caigudes de tractament d’aigües i sistemes de vigilància”, tal com ha explicat la directora d’amec urbis, Paula Camacho.

 

La trobada de les empreses del sector ha servit per intercanviar impressions sobre com estan operant i per conèixer de primera mà com els ajuntaments, els seus principals clients, estan projectant el canvi de les ciutats. Per a això s’ha posat com a exemple el cas de la ciutat de Barcelona. Concretament, el Gerent Adjunt de Mobilitat i Infraestructures de l’Ajuntament, Manuel Valdés, ha explicat els reptes de la mobilitat urbana i el canvi de model sostenible per a les ciutats basant-se en tot el que s’està posant en pràctica a la ciutat comtal; mentre que Xavier Matilla, arquitecte Cap de l’Ajuntament de Barcelona, ha presentat les noves perspectives en les infraestructures urbanes, explicant els projectes en desenvolupament i les línies per on la ciutat ha d’avançar en el futur.

 

“El canvi en les ciutats és més important encara després de la pandèmia, pel fet que s’han evidenciat noves necessitats”, ha explicat Matilla. Voreres més amples, zones pacificades i priorització del vianant a l’espai urbà, control i disminució del trànsit motoritzat per disminuir la contaminació, impuls i millora de l’transport públic, de les infraestructures ferroviàries i els grans intercanviadors, habilitació d’electrolineres, sistemes intel·ligents de transmissió d’informació als vehicles, promoció de serveis de mobilitat compartida … totes aquestes són les solucions que està impulsant l’Ajuntament de Barcelona, tal com han explicat els responsables municipals en la trobada sectorial d’amec urbis.

 

Reactivació de la presencialitat de les fires

Durant la jornada, la directora d’amec urbis ha explicat com després del parèntesi firal sofert per la pandèmia, s’estan reactivant les cites presencials, amb la celebració d’importants punts de trobada de sector després de l’estiu, en els quals amec ajuda a les empreses a tenir presència, promocionar-se i contactar amb els seus potencials clients. Així, a l’octubre tindran lloc les fires Pollutec Lió i ITS World Congress, ia Espanya, també el mateix mes, Municipàlia i Smagua. Així mateix, amec durà a terme en el segon semestre missions empresarials virtuals a Països Nòrdics i Singapur, Austràlia i Nova Zelanda.

 

amec treballa a més en la promoció de la prospectiva i l’anticipació, perquè les empreses puguin elaborar les seves estratègies i captar les oportunitats, facilitant-los tota la informació i estudis que elabora l’Observatori amec. Al mateix temps està impulsant la innovació mitjançant la detecció i impuls de nous projectes i l’accés a ajuts públics i als Fons Next Generation. La col·laboració entre els seus membres és a més part essencial de l’activitat d’amec, i es porta a terme tant en les trobades constants de networking com a la Zona Co del web d’amec, on les empreses intercanvien projectes i coneixement.

 

amec impulsa els nous factors clau de competitivitat a les empreses

La comunitat de les empreses industrials internacionalitzades amec impulsa els nous factors clau de competitivitat a les empreses a Espanya : anticipació, adaptabilitat, col·laboració, glocalització i sostenibilitat. Les empreses que formen part d’amec generen un volum d’exportació superior als 6.200 milions d’euros, exporten de mitjana el 53,6% de la seva facturació i inverteixen el 3,9% en innovació.

 

Per a més informació i entrevistes:

Glòria Ayuso

Gloria.ayuso@ga-binet.com

Tel. 654 60 95 18

Notícies relacionades

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *