• Les exportacions catalanes van augmentar un 6,2% respecte el primer semestre de 2019. En el conjunt de l’Estat, el comerç exterior va augmentar un 3,8%, impulsat sobretot pel sector de l’alimentació i begudes, mentre que els béns d’equipament tendeixen als valors de fa dos anys.

Barcelona, ​​19 d’agost de 2021. El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme ha publicat avui l’informe de comerç exterior, gener-juny 2021, que indica que les exportacions catalanes van augmentar un 28,2% respecte al mateix període de l’any anterior, situant-se en els 39.684 milions d’euros. Es tracta d’un creixement que, tot i ser històric, parteix d’un any, 2020, colpejat per la pandèmia, de manera que aquest augment reflecteix en realitat una recuperació de les exportacions després d’una caiguda del 17,2% en el primer semestre del 2020. Si comparem les exportacions del primer semestre del 2021 amb les xifres de 2019 ens trobem amb un augment del 6,2%. Per tant, i tenint en compte aquesta dada, “podem dir que les exportacions sí que s’han recuperat a nivells prepandèmia”, explica el director general d’amec, Joan Tristany.

 

Les exportacions en el conjunt de l’Estat van augmentar un 23,3% respecte al mateix període de l’any anterior, situant-se en els 152.961 milions d’euros, mentre que si comparem les exportacions del primer semestre del 2021 amb les xifres de 2019 ens trobem amb un augment del 3,8%. No obstant això, es tracta d’uns resultats clarament influenciats pel gran impuls que ha experimentat el sector de l’alimentació i begudes, així com el de béns de consum durador. Tots dos sectors han pres força amb la pandèmia, davant l’augment del consum de les llars en alimentació i en la compra d’electrodomèstics. Els béns d’equip (-2,7% respecte 2019) tendeixen als nivells de 2019, mentre que la resta dels sectors industrials encara estan en el camí de retorn a la normalitat.

 

Pel que fa al comportament dels mercats, les exportacions espanyoles cauen a Amèrica Llatina, encara molt afectada per la pandèmia, mentre que segueix prenent força la Xina, amb un augment de les exportacions del 12,3% en el primer semestre respecte 2020, i de fins el 118,8% respecte el primer semestre del 2019.

“Malgrat recuperar les xifres de 2019, aquest any no pot dir-se que estiguem prop de la normalitat. L’encariment de les matèries primeres i el seu desproveïment, el preu dels contenidors que s’ha arribat a triplicar i les dificultats per trobar espai per enviar les mercaderies està afectant la bona marxa de les exportacions i d’algunes indústries, i podria complicar-se en els propers mesos”, incideix Tristany.

 

amec impulsa els nous factors clau de competitivitat en les empreses

La comunitat de les empreses industrials internacionalitzades amec impulsa els nous factors clau de competitivitat en les empreses de tot l’Estat: anticipació, adaptabilitat, col·laboració, glocalització i sostenibilitat. Les empreses que formen part d’amec generen un volum d’exportació superior als 6.200 milions d’euros, exporten una mitjana del 53,6% de la seva facturació i inverteixen el 3,9% en innovació.

 

Per a més informació:

Glòria Ayuso Tel. 654 60 95 18

Gloria.ayuso@ga-binet.com

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *