Directiva-maquinas.JPGamec analitza els principals canvis que preveu el nou Reglament de la Directiva de Màquines de la UE relatius als sectors de les empreses de la nostra comunitat en el curs Nou Reglament de Màquines: Aspectes rellevants, disponible al campus amec . El curs destaca les novetats més significatives que incideixen especialment en els sectors d’amec, mitjançant un vídeo explicatiu, un document explicatiu i material addicional.

La Comissió Europea ha vist necessari augmentar els nivells de seguretat de les màquines, tenint en compte les últimes innovacions tecnològiques. Actualment s’aplica, des de desembre de 2009, la Directiva 2006/42 / CE de màquines, que proporciona la base reglamentària per a l’harmonització dels requisits essencials de seguretat i salut que han de complir les màquines a la Unió Europea. La CE va iniciar el procés de revisió de la directiva en 2018 i, com a resultat d’aquesta revisió, ha realitzat una proposta de nou reglament de la UE per als productes de maquinària que va publicar a l’abril.

La Directiva de Màquines és una legislació de seguretat de producte que permet la lliure circulació de màquines dins de l’mercat únic i garantir la seguretat dels treballadors i els consumidors. És per això que se centra en el disseny de les màquines, establint obligacions als seus fabricants, importadors i distribuïdors. Les màquines conformes amb aquesta directiva han de portar fixat un marcat CE per a poder ser comercialitzades a la UE. La directiva incideix no només sobre les màquines, sinó també inclou els components de seguretat, cables, dispositius de transmissió mecànica i altres productes que es detallen en la formació de amec.

En aquest sentit, el reglament proposat té per objecte aclarir conceptes i definicions, abordar els riscos derivats de les noves tecnologies, permetre per certa documentació al format digital, alinear-la amb el nou marc legislatiu i evitar diferents interpretacions en les transposicions. És per això que el nou reglament proposa millorar la seguretat de les tecnologies tradicionals i reavaluar les màquines que es considera que tenen un factor de risc elevat. En aquest sentit, la formació d’amec inclou un primer llistat d’aquelles màquines que entrarien en aquesta descripció. El reglament també busca garantir la coherència amb altres directives i reglaments. Així mateix, realitza una nova definició de màquina per a incloure productes abans exclosos, com ara el programari com a component no físic. És per això que entre els aspectes que inclou en nou reglament i que no s’abordaven a la Directiva de Màquines figuren les actualitzacions de programari després de la comercialització; així com els riscos potencials procedents de màquines connectades, autònomes o robots col·laboratius; la intel·ligència artificial i l’aprenentatge automàtic de les màquines.

La proposta de Reglament de la Comissió ha estat traslladada a el Consell de la UE i a el Parlament Europeu per a la seva primera lectura. La previsió és que es publiqui entre 2022 i 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *