Barcelona, 26 de novembre de 2021. Les empreses fabricants d’equipament elèctric de baixa, mitjana i alta tensió s’han reunit a la celebració de la Jornada del Sector , la cita anual de referència organitzada per amec amelec . Durant la jornada, s’ha donat a conèixer la situació actual i futura del sector i les noves oportunitats, com les que ofereix el desplegament de la nova mobilitat elèctrica, una indústria en ple auge que requerirà proveïdors en diversos àmbits i subsectors.

 

Les empreses fabricants d’equipament elèctric consideren que el 2021 serà, al final, un bon any en conjunt, amb volums de projectes nacionals i internacionals que superaran àmpliament els del 2020. No obstant, “l’últim trimestre s’ha presentat més complex, amb un important ajustament de marges” , com ha explicat el president d’ amec amelec i director general de COFME, Carlos Sánchez a causa de l’augment de preus de primeres matèries, logística i energia. La manca d’estocs ha portat a més les empreses a fer recollida, cosa que ha provocat més dificultats d’accés als materials. Estar a prop dels clients ha posicionat millor les empreses locals davant de la competència asiàtica en aquests moments complicats, tal com ha confirmat Sánchez.

 

La pandèmia ha continuat afectant la mobilitat i el mercat, sobretot en els intercanvis amb l’Amèrica Llatina. Els viatges han recuperat a partir del setembre, però només a països amb poca incidència de Covid-19. Les fires digitals no han pogut suplir les presencials, i per això les empreses industrials “tenen moltes ganes d’assistir a les grans cites tradicionals” , com ha constatat el responsable d’ amec amelec , Josep Maria Borràs.

 

En aquest sentit, per al 2022 el sector compta amb diverses cites imprescindibles, com són la MEE de Dubai i LIGHT & BUILDING de Frankfurt al març; HANNOVER MESSE a l’abril; CIGRE de París a finals d’agost; i Epower & Building (Madrid) al novembre. Així mateix, amec està organitzant un gran esdeveniment de prescripció de material elèctric, l’EPC Show, amb països de Middle East i Nord d’Àfrica per al febrer del 2022. Altres activitats del calendari anual seran missions empresarials virtuals a diversos mercats d’interès; així com les trobades de networking que l’entitat organitzarà per compartir temes que preocupen el sector i sumar-hi capacitats. Així mateix, els temes clau i reptes que han d’abordar les empreses industrials seran com adaptar-se als canvis, la sostenibilitat, la ciberseguretat, el nou lideratge, posicionar-se als nous canals digitals, la captació del talent i la col·laboració entre les empreses. Sobre tots amec ofereix suport a través de formacions específiques.

 

El proper any “es preveu que segueixi estant marcat per la incertesa” , ha incidit el responsable d’ amec amelec , Josep Maria Borràs, en un mercat on cal posicionar-se invertint en digitalització, factor que la indústria veu com una palanca per potenciar moltes àrees funcionals. En aquest camí cap a una major competitivitat, a l’actual escenari també cal dedicar recursos a la innovació, per la qual cosa les empreses industrials poden clarament recolzar-se en les subvencions i ajudes públiques. Davant del gran volum d’informació i la manca de coneixement sobre com aprofitar-les de la millor forma, amec duu a terme un extens treball, proporcionant a les empreses els ajuts que més s’adapten a les seves característiques i facilitant-hi l’accés.

 

Les grans oportunitats entorn de la nova indústria del Vehicle Elèctric

 

La Jornada del Sector, en què s’ha donat la benvinguda a dos nous membres a la comunitat, com són Famatel i Interflex , ha servit a més per tractar quines són les grans oportunitats de la indústria fabricant de material elèctric. El sector es troba sens dubte davant d’un nou mercat que està a punt d’enlairar-se: el de l’electrificació de la mobilitat, mitjançant el desplegament del vehicle elèctric i totes les infraestructures que requerirà. És per això que s’ha convidat a Arturo Pérez, director general d’AEDIVE, l’Associació Empresarial per al Desenvolupament i Impuls de la Mobilitat Elèctrica, que ha fet una descripció detallada de quina és la situació actual del desplegament de la mobilitat elèctrica i ha avançat com es preveu que evolucioni, detallant quines són les necessitats que han de cobrir les empreses del sector. Per a Pérez, “les infraestructures de recàrrega, el desplegament de les quals s’ha d’accelerar a Espanya, són un dels sectors amb més potencial de desenvolupament d’ocupació i competitivitat en els propers anys” .

 

El president d’ amec amelec i director general de COFME ha afirmat que les empreses espanyoles estan molt ben posicionades i molt preparades per assumir el repte de l’electrificació de la mobilitat, ja que el país compta amb un ecosistema industrial i tecnològic de primer nivell. en el desenvolupament i la fabricació de punts de recàrrega, convertidors de potència i transformadors.

 

Tot i això, tal com ha explicat AEDIVE, hi ha barreres a nivell regulatori ia nivell de mercat, per la necessitat d’instal·lar punts de recàrrega i els problemes que a la pràctica es troben les empreses en la concessió de llicències i permisos per part de les diferents administracions públiques. Unes dificultats que la indústria ja intenta solucionar juntament amb l’administració.

 

amec impulsa els nous factors clau de competitivitat a les empreses

La comunitat de les empreses industrials internacionalitzades amec impulsa els nous factors clau de competitivitat a les empreses a Espanya : anticipació, adaptabilitat, col·laboració, glocalització i sostenibilitat . Les empreses que formen part d’ amec generen un volum d’exportació superior als 6.200 milions d’euros, exporten de mitjana el 53,6% de la facturació i inverteixen el 3,9% en innovació.

 

Per a més informació i entrevistes:

Glòria Ayuso

Gloria.ayuso@ga-binet.com

Tel. 654 60 95 18

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *