Barcelona, 23 de desembre de 2021. Les empreses fabricants de tecnologia, ingredients i serveis per a la indústria alimentària van fer balanç de la seva situació a la Jornada del Sector , la cita anual de referència organitzada per amec alimentec , que va servir a més per debatre sobre.

 

El president d’ amec alimentec , Jordi Vila, va explicar com està evolucionant l’entorn on es mouen les empreses del sector, i va avaluar la marxa del conjunt de l’any. En conjunt, el 2021 es tancarà superant les xifres de la prepandèmia. Tot i això, “l’últim trimestre ha augmentat la complexitat i s’han hagut d’ajustar els marges” , va explicar Vila. La incertesa es mantindrà en els primers mesos del 2022, davant la incògnita sobre com evolucionarà la pandèmia i els seus efectes a tota la cadena de valor, que actualment ja suporta grans tensions a causa dels problemes logístics i d’accés a les matèries primeres.

 

Una de les principals incògnites és què passarà amb les fires. Tot i l’augment de les vendes, aquest 2021 s’ha caracteritzat per mantenir-se les dificultats en la mobilitat, que han afectat de ple la celebració de les grans cites internacionals. Les que han tingut lloc han estat “més petites i locals” , va explicar la responsable d’ amec alimentec , Laura Marín. És per això que davant la dificultat per arribar a nous clients, representants i distribuïdors al sector existeixen “moltes ganes de fires”.

 

Marín va explicar la marxa de les exportacions espanyoles de les empreses de tecnologia alimentària, diferenciant a més les del sector carni, fleca i pastisseria. A nivell general, els principals mercats han estat França, Regne Unit i Estats Units. Aquest darrer mercat ha crescut el darrer any més d’un 50%.

 

Durant la trobada, president d’ amec alimentec va donar la benvinguda als nous membres a la comunitat d’empreses industrials d’ amec : Ingeser , que des de fa 45 anys ofereix serveis d’enginyeria, arquitectura i consultoria amb les tecnologies líders per oferir solucions al sector agroalimentari , farmacèutic i logístic; i Tecmaq , empresa amb més de 30 anys d’experiència en la fabricació, innovació, reparació i solucions per a la maquinària de la indústria alimentària.

 

Les grans cites el 2022

 

Les grans cites del sector el 2022 són Djazagro Algèria, Gulfood Dubai, Ibie Las Vegas, Intersicop Madrid, Agroprodmash Moscou, Ippe Atlanta, Anuga FoodTech i IFFA. Així mateix, es repetiran les trobades de les empreses industrials amb enginyeries, que des de fa tres anys es convoquen amb grandíssim interès per part de les indústries, que troben grans oportunitats en aquests contactes. També se celebraran missions comercials a multinacionals a Europa, entre d’altres accions. En alguns casos, les iniciatives es duran a terme juntament amb la indústria de tecnologia per a l’envàs i embalatge, ateses les sinergies entre ambdós sectors. És el cas, per exemple, de la celebració de Propak Àsia, al juny, a Tailàndia.

 

L’augment de la col·laboració i el networking seran també fonamentals per a la indústria del sector el proper any. amec organitzarà trobades de networking per compartir temes que preocupen el sector i per sumar capacitats o desenvolupar nous projectes. Així mateix, els temes clau i reptes que han d’abordar les empreses industrials seran com adaptar-se als canvis, la sostenibilitat, la ciberseguretat, el nou lideratge, posicionar-se als nous canals digitals, la captació del talent i la col·laboració entre les empreses. Sobre tots amec ofereix suport a través de formacions específiques.

 

Últimes tendències tecnològiques

 

Ricardo Díaz, cap del departament d’automatització intel·ligent d’AINIA, el centre tecnològic alimentari de València va intervenir a la trobada per compartir els seus coneixements i experiència sobre les darreres tendències tecnològiques de les màquines al sector. Per Díaz, implementar els darrers avenços és sens dubte una gran oportunitat competitiva per a les empreses, ja que la màquina del futur serà sensoritzada, intel·ligent i connectada. En aquesta línia, ens trobem davant d’una gran oportunitat per avançar en aquesta direcció, ja que es poden trobar nombrosos suports en els ajuts dels fons Next Generation i dels diferents organismes adreçats a la innovació industrial. Per això, amec duu a terme un treball intens mitjançant el seu Servei Integral d’Ajuts Públics, en col·laboració amb les administracions i els centres tecnològics, per assegurar que tots els projectes de les empreses industrials comptin amb aquests importants suports.

 

amec impulsa els nous factors clau de competitivitat a les empreses

amec alimentec engloba les associacions d’ amec aefemac i amec afespan , associacions representatives de la indústria del sector carni i del sector de fleca i pastisseria respectivament. amec aefemac és l’associació espanyola de fabricants i comercialitzadors de maquinària per a la indústria càrnia i afins. amec afespan és l’associació espanyola de fabricants de maquinària, forns i equips per a fleca, pastisseria i similars.

La comunitat de les empreses industrials internacionalitzades amec impulsa els nous factors clau de competitivitat a les empreses a Espanya : anticipació, adaptabilitat, col·laboració, glocalització i sostenibilitat . Les empreses que formen part d’ amec generen un volum d’exportació superior als 6.200 milions d’euros, exporten de mitjana el 53,6% de la facturació i inverteixen el 3,9% en innovació.

 

 

Per a més informació i entrevistes:

Glòria Ayuso

Gloria.ayuso@ga-binet.com Tel. 654 60 95 18

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *