Barcelona, ​​16 de març de 2022. Uns 160 directius d’empreses industrials s’han reunit en el marc de l’acte ‘La innovació industrial: un repte col·lectiu’ celebrat aquest matí al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, ​​i també retransmès en línia, per fer una anàlisi sobre el paper de la indústria com a vertebradora de l’economia, el progrés i el benestar i posar en comú els reptes que afronten les empreses i les administracions, en “una reflexió fonamental sobre què és el que ha de passar al país perquè la indústria sigui més innovadora”, en paraules del president d’amec, Pere Relats. L’acte també ha comptat amb la presència dels agents de l’ecosistema industrial i la intervenció del director general del CDTI, Javier Ponce, amb qui els directius de les empreses han establert un diàleg obert.

 

“En un context en què la indústria està sotmesa a una pressió asfixiant -ha d’afrontar un entorn completament complex i incert, i alhora reduir els costos de producció, complir les exigències de qualitat i les mesures en sostenibilitat-, l’única manera d’augmentar la nostra competitivitat és a través de la inversió desacomplexada en innovació”, ha incidit Relats. Encara més quan davant seu afronta sis grans reptes d’innovació: aconseguir la transició energètica; el canvi de model de la cadena de subministrament; la circularitat; el coneixement de l’experiència de l’usuari i els nous models de negoci a través de la digitalització; potenciar els serveis tècnics en remot; i la ciberseguretat. Per aconseguir-ho, el president d’amec ha reclamat a les administracions “polítiques públiques que situïn de veritat la indústria al centre d’un nou model productiu”, augmentant el seu pes fins al 25% del PIB, per generar més estabilitat i assegurar al sistema econòmic molta més capacitat de resiliència. Per tot això, amec considera necessari que “l’1% del pressupost públic anual es destini a dinamitzar la R+D+i industrial i a acompanyar les empreses en la transformació digital i la transició ecològica”, tal com ha remarcat Relats, que ha recordat que cada punt d’inversió a la indústria es trasllada multiplicat per quatre a la resta dels sectors.

 

Entre altres coses, les empreses han apuntat a la necessitat de recuperar els pressupostos de suport a la internacionalització previs a la crisi financera del 2008, davant del “gran repte d’impulsar la nova presència global de les nostres empreses”, que és tant presencial com digital. Relats també ha reclamat polítiques ambicioses de suport a la formació tècnica, i especialment la professional industrial, perquè les empreses puguin captar i fomentar el talent. “Un país més tecnològic, amb més pes industrial, hauria de constituir una prioritat absoluta per a totes les nostres administracions. Hauria d’estar a totes les agendes, estar present a tots els discursos i, sobretot, formar part de les seves apostes estratègiques”, ha dit el president d’amec.

 

El director general d’amec, Joan Tristany, ha explicat que els sous al sector industrial són els únics que han augmentat els darrers anys, que la indústria és la principal responsable de l’augment de la competitivitat de l’economia espanyola, alhora que compta amb la menor taxa de desocupació i temporalitat. “Per cada ocupació industrial es generen 2,2 nous llocs de treball a la resta de sectors, augmentant la seva activitat i repercutint un 0,5% addicional al PIB”, ha detallat Tristany.

 

Aquesta jornada ha tingut lloc després de la celebració de l’Assemblea General de l’entitat, on s’han avançat els primers resultats de l’Informe de Conjuntura, que es publicarà en els propers dies.

 

amec impulsa els nous factors clau de competitivitat en les empreses

La comunitat de les empreses industrials internacionalitzades amec impulsa els nous factors clau de competitivitat en les empreses de tot l’Estat: anticipació, adaptabilitat, col·laboració, glocalització i sostenibilitat. Són uns factors que estan esdevenint essencials en l’actual situació de crisi per l’impacte de la Covid-19 en l’activitat industrial del nostre país. Les empreses que formen part d’amec generen un volum d’exportació superior als 6.200 milions d’euros, exporten una mitjana del 55,5% de la seva facturació i inverteixen el 4,7% en innovació.

 

Per a més informació:

Glòria Ayuso

Gloria.ayuso@ga-binet.com

Tel. 654609518

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *