• amec es reuneix amb la consellera de Desenvolupament Econòmic d’Euskadi, comunitat model en la seva aposta per la indústria, després de la celebració de la Junta Directiva a Sant Sebastià amb la participació d’empreses de l’entitat ubicades a Euskadi i Navarra.

San Sebastián, 21 d’abril de 2022. La junta directiva d’amec, la comunitat de les empreses industrials internacionalitzades, s’ha reunit avui amb la consellera de Desenvolupament Econòmic, Sostenibilitat i Medi Ambient del Govern Basc, Arantxa Tapia Otaegi, per intercanviar impressions sobre les polítiques industrials a la comunitat, que poden ser un model a seguir per tal d’enfortir el teixit productiu a Espanya.

“Fa molts anys es va arribar a afirmar que la millor política industrial és la que no existeix. Per contra, hi ha l’exemple d’Euskadi, que destaca per la política decidida a favor de la indústria, que manté des de fa més de 40 anys, i que ha estat clau per erigir una comunitat pròspera”, ha afirmat el president d’amec, Pere Relats.

 

La consellera Arantxa Tapia lidera un departament que assumeix cinc dels deu objectius del govern de país establerts per a aquesta legislatura: superar el 40% del PIB a la indústria i en serveis avançats; reduir l’atur per sota del 10%; aconseguir la convergència en R+D amb la mitjana europea; reduir un 30% l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i aconseguir que la quota d’energies renovables representi el 20% del consum final d’energia. Aquestes polítiques, així com l’impuls decidit de la Formació Professional, estan molt alineades amb els objectius que persegueix i defensa amec davant les administracions per enfortir la indústria a tot el país. En aquesta línia, amec ha donat a conèixer a la consellera el moviment Positive Industry que impulsa, i que té com a objectiu posar la indústria al centre, de manera que compti amb tot el suport necessari, reconeixent així el seu paper com a garant de progrés i benestar. És per això que amec anima organitzacions, institucions i empreses a adherir-se a aquest moviment.

 

Tàpia ha agraït a amec la iniciativa que han plantejat i l’enèrgica aposta que fan per un model econòmic industrial d’alt valor afegit. “Euskadi va fer aquesta aposta fa dècades i és hora que lentorn econòmic del conjunt de lEstat intensifiqui també aquest model. Per competir globalment no n’hi ha prou que una comunitat sigui innovadora, cal dotar-nos d’un ecosistema robust més ampli i recolzat des de tots els nivells de l’administració. Els indicadors de la indústria i de la innovació d’Euskadi superen la mitjana de l’Estat, però en una economia oberta i globalitzada ens cal posicionar-nos millor a Europa i al món, i aquesta aposta cal reforçar-la des de tots els agents que intervenen en el nostre sistema i model econòmic”, ha explicat la consellera.

 

La reunió amb la consellera ha tingut lloc després de la celebració de la Junta Directiva d’amec a Sant Sebastià, amb la participació d’empreses de l’entitat ubicades a Euskadi i Navarra. Posteriorment, les empreses han visitat el centre de recerca i desenvolupament tecnològic Tecnalia, amb l’objectiu de conèixer les polítiques d’innovació tecnològica; i la Asociación Española de Fabricantes de Máquinas-herramienta, Accesorios, Componentes y Herramientas AFM.

Per tal de conèixer i donar suport a nous exemples de polítiques de suport a la innovació tecnològica, així com de l’impuls del sector industrial des del vessant tan necessari de la formació tècnica i dual, la Junta Directiva d’amec visitarà també demà el Centre Tecnològic IDEKO i IMH, el Campus Integrat de Formació Professional del Govern d’Euskadi, Formació Universitària adscrita a la UPV/EHU i al Centre Formatiu d’AFM Cluster. Aprofitant la celebració de la Junta Directiva a Sant Sebastià, les empreses d’amec també aniran a les instal·lacions de Salva Industrial i DANOBAT Group.

 

El País Basc compta amb una base industrial sòlida, un sector que representa el 24,2% del PIB. El Parlament ha aprovat el Pla de Desenvolupament Industrial i Internacionalització 2021-2024, que compta amb un pressupost global de 4.106 milions, 1.642 dels quals ja es van invertir el 2021. El pla té com a objectiu que la indústria i els serveis avançats arribin al País Basc un pes del 40% del PIB. amec considera aquestes polítiques com un model a seguir. Relats ja va reclamar en nom de les empreses industrials el 16 de març passat que l’1% de la despesa pública es destini al suport de la R+D+i industrial per agilitzar una transformació digital i ecològica que aportarà sens dubte un progrés més gran.

Gràcies al coneixement de la realitat industrial a Espanya, amec s’erigeix ​​com a interlocutor i realitza propostes al Govern central i administracions autonòmiques per aconseguir que la indústria ocupi un lloc central i permeti el seu paper com a garant d’un bon desenvolupament econòmic i social. En aquest cas, aquest intercanvi i contacte amb els principals agents bascos també permet oferir amec millors serveis als seus membres instal·lats al País Basc.

 

amec impulsa els nous factors clau de competitivitat en les empreses

La comunitat de les empreses industrials internacionalitzades amec impulsa els nous factors clau de competitivitat en les empreses de tot l’Estat: anticipació, adaptabilitat, col·laboració, glocalització i sostenibilitat. Són uns factors que estan esdevenint essencials en l’actual situació de crisi per l’impacte de la Covid-19 en l’activitat industrial del nostre país. Les empreses que formen part d’amec generen un volum d’exportació superior als 6.200 milions d’euros, exporten una mitjana del 56,3% de la seva facturació i inverteixen el 4,4% en innovació.

 

Per a més informació:

Glòria Ayuso Gloria.ayuso@ga-binet.com

Tel. 654609518

 

Galeria d’imatges

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *