Barcelona, 19 de gener de 2023. L’Institut Nacional d’Estadística ha publicat avui l’Índex de Confiança Empresarial Harmonitzat (ICEA), que puja un 1,4% el primer trimestre del 2023 respecte al quart de 2022. Segons les dades, un 75,1% dels gestors d’establiments empresarials considera que la marxa del negoci serà normal o favorable durant el primer trimestre d’aquest any, mentre que un 24,9% opina que serà desfavorable.

 

El sector industrial és el que presenta un augment més gran de la confiança (3,5%) respecte al trimestre anterior. Per contra, transport i hostaleria (−3,0%) és l’únic que presenta un índex negatiu. En aquest sentit, lidera l’índex el País Basc (5,7%), comunitat amb més preeminència del sector industrial, mentre que la comunitat que presenta un índex més negatiu és Balears (-4,0%), especialment dependent del sector del turisme.

 

Pel que fa a expectatives de creació d’ocupació, ens trobem davant del millor primer trimestre dels dos darrers anys, amb un 86,4% d’establiments que consideren que es mantindrà o augmentarà i un 13,6% que considera que disminuirà.

 

No obstant això, un 33,8% d’establiments preveu que el nivell de preus del seu negoci pujarà el primer trimestre del 2023. La confiança empresarial augmenta com més gran és l’empresa. Només les empreses de menys de 10 assalariats presenten un descens en l’Índex de Confiança Empresarial.

 

“Hi ha un optimisme més gran de les empreses en general, liderat pel sector industrial, després d’un 2022 que, malgrat alguns auguris que parlaven de recessió, es va tancar amb un creixement del PIB per sobre del 5%”, explica el director general d’amec , Joan Tristany. Hi ha contribuït el ràpid control de la inflació, que al desembre es va situar en el 5,6%, el valor més baix de la zona euro. “Les empreses van obtenir un resultat millor del que esperaven al final del 2022. De nou, es tracta de manera rellevant d’un optimisme frenat per la prudència”. Això és perquè “l’entorn és molt incert i si alguna cosa han après és que cal estar preparades per al que pugui venir. És per això que moltes ja compten amb plans de contingència, amb diversificació de proveïdors i de mercats”.

 

amec impulsa els nous factors clau de competitivitat en les empreses

La comunitat de les empreses industrials internacionalitzades amec impulsa els nous factors clau de competitivitat en les empreses de tot l’Estat: anticipació, adaptabilitat, col·laboració, glocalització i sostenibilitat. Són uns factors que estan esdevenint essencials en l’actual situació de crisi per l’impacte de la Covid-19 en l’activitat industrial del nostre país. Les empreses que formen part d’amec generen un volum d’exportació superior als 6.200 milions d’euros, exporten una mitjana del 56,3% de la seva facturació i inverteixen el 4,4% en innovació.

 

Per a més informació:

Glòria Ayuso Gloria.ayuso@ga-binet.com

Tel. 654609518

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *